*

IVA inclòs en tots els preus

12 senzilles maneres d’evitar estafes per internet (Especial Coronavirus)

12 sencillas maneras de evitar estafas por internet (Especial Coronavirus)

L’augment de l’ús d’internet durant el confinament ha augmentat l’intent de fraus on-line.

El confinament amb l’objectiu de contenir l’expansió del Coronavirus ha fet que passem més temps connectats a internet i que realitzem més activitats a través de la xarxa.

Això fa que estiguem aconseguint xifres rècord de trànsit d’internet des que va començar l’Estat d’Alarma per Coronavirus. Els estudis parlen d’un augment entre el 40 i 60 per cent en el consum d’internet.

Encara que el consum de dades mòbils ha augmentat, l’augment en el trànsit d’internet en xarxes fixes és bastant superior, a causa de l’ús del wi-fi a les llars.

Els ciberdelinqüents estan aprofitant aquesta situació per a realitzar estafes electròniques i obtenir informació privada dels usuaris.

Et recomanem una sèrie de consells per a evitar aquests fraus:

 

E-mail:

  • Programari maliciós (Malware) o virus dins d’un correu electrònic. Si el correu és sospitós, no obris l’arxiu adjunt, ni cliquis en enllaços web.
  • Les URLs de les pàgines web han d’incloure en l’inici https://,evita navegar per webs l’inici dels quals sigui http:// o un altre. Fixa’t en la “s”, és un protocol de seguretat de les webs i dóna més garantia sobre l’autenticitat de la pàgina.
  • Quan rebis un email, fixa’t bé en la part que hi ha després de l’@.Els e-mails fraudulents solen cometre faltes d’ortografia o incloure més paraules que el nom de l’empresa o que la URL oficial de la pàgina web.
  • Alerta amb el Phishing! Els ciberdelinqüents creen e-mails i pàgines web amb aspectes molt similars a l’oficial. El contingut dels llocs webs i e-mails fraudulents solen contenir errors ortogràfics o llenguatges estranys més propis d’haver estat generats per una màquina que per una persona.
  • No confiïs les teves dades per e-mail sense assegurar-te abans que són canals oficials, especialment les dades bancàries.

 

SMS i missatgeria on-line: 

  • Evita clicar en enllaços o nombres de telèfons de missatges que no estàs segur d’on vénen.
  • No responguis a missatges sospitosos. Tracta de verificar la seva autenticitat per altres mitjans.

 

Cridades telefòniques:

  • Sospita si et sol·liciten que realitzis, via telefònica, accions no habituals a través d’aquest mitjà i no facilitis dades fins a assegurar-te de la veracitat per una altra via alternativa.
  • Sospita si no parlen un espanyol fluid (independentment de la seva nacionalitat i accent, els tele operadors solen expressar-se correctament) i no facilitis dades.

 

APPS:

  • No descarreguis apps des d’orígens desconeguts..
  • Descarrega apps o jocs des de les botigues oficials. O utilitza l’App Store d’Apple o Google Play de Google aquestes plataformes tenen filtres de seguretat. Això no és una garantia al 100%, per això, també recomanem el següent:
  • Si no coneixes la propietat de l’app, és recomanable fer recerques en internet i veure les opinions de persones que l’hagin descarregat i utilitzat.

 

Aquestes són maneres d’evitar que et realitzin fraus a través d’internet.

Remarcar el consell principal: No facilitar dades rellevants si els canals no són oficials o/i sense haver-los verificat abans.

Internet és una xarxa útil durant aquest confinament, emprem-la amb coneixement i responsabilitat. No deixem que els ciberdelinqüents s’aprofitin d’ella.