Consells per a comprar online amb tota seguretat durant aquest Nadal (i sempre)

Internet te dona la possibilitat de cercar articles en moltes botigues, comparar preus amb uns pocs clics i comprar còmodament des de casa. No obstant això, també és un paradís per als ciberdelinqüents, ja que poden accedir a la informació personal i bancària de compradors desprevinguts.
Les compres online són segures si es prenen unes certes precaucions:
1. Saps amb qui estàs tractant? Investiga al venedor… Si planeges comprar online:
- Confia només en els llocs web encriptats, no totes les webs ofereixen les condicions ideals per a realitzar compres segures. Cerca el símbol del cadenat en la barra d'URL. Fixa't que les URL’s de les botigues comencin per https:// en lloc d'http:// en la barra de direccions del navegador. És important realitzar-les només quan s'estigui en una xarxa Wifi de confiança, i mai pública.
- Recorda que els delinqüents cibernètics les saben totes i fan l'impossible perquè la pàgina sembli autèntica. Fixa't bé, a vegades detalls com l'aspecte de la pàgina ens donen pistes de la seva fraudulència (errors de disseny, diversos tipus de lletra en el mateix text, traduccions errònies, imatges de poca qualitat…)
- Consulta fòrums online, opinions i comentaris de clients (ull, perquè també pot haver-hi testimonis falsos, però aquest és un altre tema…)
- Cerca una botiga o un venedor que anunciï clarament els seus serveis i les seves ofertes.
2. Protegeix la teva informació personal
- És normal que els venedors online sol·licitin detalls perquè la teva experiència de compra sigui més personalitzada. No obstant això, si et demanen massa informació -com el teu número de la seguretat social, per exemple, o detalls irrellevants- és un senyal d'alarma.
- Crea contrasenyes úniques per a cada lloc web. D'aquesta manera, si et roben la informació d'accés a un lloc web, és probable que no es vegin compromeses els teus altres comptes.
- Cerca una política de seguretat en la qual es detallin les mesures adoptades per a protegir les teves dades personals.
- Als ciberdelinqüents els encanta atacar als ordinadors vulnerables: si no prens mesures per a protegir el teu ordinador de virus o altres codis maliciosos, podrien accedir al teu ordinador i a tota la informació que conté.
- No facis clic en anuncis emergents o “pop up” que no siguin de confiança i evita estafes digitals. Encara que aquests siguin una pràctica habitual dels comerços, estigueu atents a les estafes de phishing. Són una forma que tenen els estafadors d'atreure i confondre als compradors. Un blocador d'anuncis pot evitar que siguis víctima de phishing.
Recordeu el que us comentem en un anterior post sobre les estafes digitals més freqüents i com detectar-les (Veure Les estafes digitals més freqüents i com detectar-les )
3. Mantingues els teus diners fora de perill
- El més segur és utilitzar la teva targeta de crèdit o un servei de pagament online com PayPal, perquè és més fàcil reclamar si hi ha un problema amb l'article, o si no arriba. Fer una transferència al compte bancari abans de rebre el producte és perillós.
- Recorda que, si has pagat amb una targeta de crèdit o de dèbit pots sol·licitar al teu banc l'anul·lació de la transacció o una devolució de càrrec a través de PayPal. Notifica immediatament al teu banc si tens coneixement d'una transacció no autoritzada en el teu compte.
- No enviïs el teu número de targeta per correu electrònic. I quan introdueixis les dades de la teva targeta, no facilitis també el teu número de compte.
- Conserva tots els rebuts importants i les garanties escrites per a poder demostrar la seva compra.
- Utilitza les targetes regalo i els vals al més aviat possible perquè no se't passi la data de caducitat.
- No subscriguis mai càrrecs indefinits en la teva targeta.
- Controla de prop els extractes de la teva targeta de crèdit, fins i tot després d'haver rebut l'article comprat. Sempre és convenient assegurar-se que no hi ha càrrecs ocults o noms desconeguts que es dedueixin del seu compte.
4. Desconfia de les ofertes de somni
- No et fiïs dels preus rebaixats… Quan els articles tenen un preu significativament inferior al que haurien de tenir, això hauria de fer saltar les alarmes sobre la legitimitat i autenticitat del lloc web.
- Abans de confirmar la compra assegura't del que aquestes comprant:
- Foto i descripció clara de l'article
- Llegeix detingudament els termes i condicions, per si has de canviar o cancel·lar el producte.
- Comprova atentament si hi ha càrrecs addicionals, com les quotes d'afiliació, que podrien ser contínues.
- Fixa't en les caselles que es marquen automàticament, ja que podrien afegir costos a la teva compra.
- Assegura't de conèixer l'import total que pagaràs (incloent el lliurament i l'assegurança)
- Si el venedor és a l'estranger, comprova si l'article pot importar-se legalment.
5. Busca informació sobre el servei d'atenció al client i la seva política de devolucions i reemborsaments
- Els llocs de compra en línia assegurances tenen la seva línia d'atenció al client gratuït,i la seva adreça de correu electrònic fàcilment disponibles. El telèfon sempre dona confiança perquè tens línia directa amb ells.
- Llegeix les polítiques de reemborsament: la franquesa sobre aquestes condicions sol ser un bon indicador de credibilitat. Si hi ha algun problema amb l'article que compres, tens dret a retornar-lo en virtut de la Llei de Protecció al Consumidor. El venedor pot tenir la seva pròpia política de devolucions amb drets addicionals de reemborsament.
Ara que ja coneixes aquests consells per a comprar de manera segura en Internet ja pots donar-li al clic amb “seny”.