Les estafes digitals més freqüents i com detectar-les

Actualment, són molts els intents d'estafes digitals que estan circulant a la xarxa. La pandèmia que vivim, sumada a un major ús de dispositius electrònics en el nostre dia a dia, ha generat un increment d'aquesta mena de delictes..
A més a més, són molts els tipus de fraus digitals que es troben circulant. Alguns són més simples de detectar que uns altres, però la veritat és que tots són perillosos en major o menor mesura. Encara que la majoria de vegades les estafes per internet estan orientades al robatori de dades de l'usuari, uns altres tenen diferents metes com danyar el teu equip.
Per això, avui te presentam alguns tipus d'estafes per internet bastant comunes i freqüents i te donam alguns consells perquè puguis identificar-les i evitar caure en elles.
Les 3 estafes per internet més freqüents
Els intents d' estafes per internet augmenten cada dia, es calcula que més del 40% dels dispositius electrònics amb accés a la web sofreix un intent d'atac diari. Evidentment, no tots aquests intents arriben fins a «la nostra porta», però és indicatiu de què hem de tenir unes certes precaucions.
Segurament estaràs pensant que tu no has sofert mai un atac, però el més probable és que ni tan sols t'hagis assabentat. A continuació, te mostram els tres tipus d' estafes freqüents que es donen en el món online i com evitar-les.
El Phishing, la major de les estafes digitals
El phishing és la més comuna de les estafes digitals. Es basa en l'enviament d'un mail o missatge a través d'alguna xarxa social per a intentar robar les teves dades. Per a aconseguir-ho, els delinqüents dupliquen de manera gairebé perfecta la imatge d'alguna marca reconeguda.
La idea principal d'aquest tipus d'estafa és robar les teves dades, però no qualsevol dada. El més segur és que els delinqüents estiguin tractant de robar les teves dades bancàries, claus d'accés als teus comptes o el número de la teva targeta de crèdit.
Enguany, per exemple, es va fer viral un suposat correu de CaixaBank en el qual sol·licitaven les teves dades amb l'excusa d'una actualització de protocols a causa de la pandèmia. Un exemple clar de Phishing que cercava apoderar-se de dades bancàries..
Però no hi ha de què preocupar-se. Malgrat ser una de les estafes digitals més freqüents, amb una mica d'atenció és fàcil d'identificar i evitar. Partim de la base que el teu banc mai et demanarà les teves dades pel que qualsevol missatge en aquest sentit ha de fer-te sospitar.
A més, has d'observar detingudament qui és el remitent del missatge. La majoria d'aquesta mena d'estafes prové d'adreces de correu o pàgines web que s'assemblen a l'original però no són les mateixes. Una lletra, un número o qualsevol cosa que es vegi diferent, és suficient per a desconfiar.
Ransomware, segrest d'equips
El Ransonware és un tipus d'estafa digital que té un objectiu diferent: prendre el control del teu equip. Per a això, s'adjunta com un arxiu a un correu electrònic i una vegada que fas clic, un virus envaeix al teu PC i bloqueja tot el seu contingut.
Aquest tipus d'estafa es presenta comunament com un arxiu que et diu que vas guanyar un premi, que hi ha un pagament al teu nom o qualsevol altre motiu atractiu per a animar-te a obrir l' arxiu adjunt. Però en obrir-ho , perds el control del teu PC. Generalment ve acompanyat d'un altre correu on els delinqüents et sol·liciten una quantitat de diners (en criptomonedes o diners no rastrejables) per a alliberar el teu ordinador.
El millor per a detectar aquest tipus d'estafa és sempre verificar qui envia el mail amb l'arxiu en qüestió. No confiïs en direccions que no coneixes i evita obrir qualsevol arxiu que sigui sospitós. Normalment vénen comprimits per a no aixecar sospites.
A més, no et deixis ennuvolar la ment per la promesa d'un premi pel qual no has concursat. Un bon antivirus és una manera senzilla d'evitar aquest tipus d'estafes. Si has tengut la mala sort de veure't afectat per un atac Ransomware, tenir una còpia de seguretat del teu equip et permetrà evitar perdre les dades o haver de pagar el ciber-rescat..
Falses causes socials, les noves estafes digitals
Últimament, aquest tipus d' estafa per internet s'ha fet cada vegada més popular. Encara que no envaeixen el teu ordinador de manera directa, aquest tipus de frau en línia està dissenyat per a convèncer-te que estàs actuant de manera desinteressada.
Normalment, els delinqüents que usen aquest tipus d'estafa digital, t'envien un missatge identificant-se com una ONG o organisme social. D'aquesta manera, et demanen que facis dipòsits en diferents comptes que, òbviament, els pertanyen.
Moltes vegades, aquest tipus de frau es combina amb el phishing phishing i també intenta robar les teves dades bancàries. Per a evitar-ho, el millor és que verifiquis les pàgines oficials de la causa que vols secundar i col·laboris directament amb ells.
Estafes digitals per a tots els gustos
Com pots veure, les estafes digitals poden ser més o menys agressives, però el que sí que és cert és que cada vegada són més comuns. El Phishing, el Ransonware i les seves combinacions són només les estafes en el món virtual més conegudes, però no les úniques.
Per a estar segurs en internet, el millor és verificar tots els enllaços abans de fer clic, revisar les adreces de correu i davant qualsevol sospita, eliminar els arxius que semblin sospitosos abans d'obrir-los.