*

IVA inclòs en tots els preus

Pros i contres de connectar-se a internet WiMAX o via satèl·lit en zona rural o casa de camp

Pros y contras de conectarse a internet WiMAX o vía satélite en zona rural o casa de campo

Encara que sembli mentida, avui en dia existeixen zones a les Illes Balears on tenir connexió a internet no és tan fàcil. Internet continua sent poc accessible en àrees rurals i disseminades, en zones orogràficament complicades, en petites urbanitzacions allunyades de nuclis urbans… I per a aquests casos, existeixen dues alternatives a les connexions d’internet convencionals: La connexió a internet sense fil a través de satèl·lit i internet WiMAX.

Aquestes són les millors opcions per a totes aquelles persones que viuen en zones on no arriba la fibra òptica. I també per a aquells als qui els arriba l’antic cable de coure de la línia telefònica, ADSL, però que en estar allunyats de la central, la connexió és lenta i inestable.

Connexions a internet via satèl·lit i internet WiMAX

La connexió via satèl·lit, com el seu propi nom indica, es realitza a través de satèl·lits que orbiten la Terra. El senyal d’internet s’emet per ones de ràdio enviades des d’aquests satèl·lits.

La connexió a internet WiMAX és molt similar a la de Wifi però de major abast. Són connexions que arriben a la casa del client des del repetidor més pròxim (mai una distància superior a 30 km) utilitzant el senyal digital.

Anem a comparar els avantatges i desavantatges dels dos sistemes que permeten tenir internet a zones rurals de Mallorca, Menorca, Eivissa y Formentera!

Avantatges de la connexió internet WiMAX:

1. Gran amplada de banda. Permeten connexions de fins a 50 megues o inclòs superiors. I si xerram de connexions punt a punt, es pot arribar a oferir fins a 1 GB dedicat.

2. Nombrosos serveis afegits.Permet la prestació d’altres serveis com la transmissió de vídeos en streaming, telefonia fixa (número nou o portabilitat, abonament de trucades gratis), etc.

3. Poc impacte visual. L’impacte visual és gairebé inexistent perquè l’antena exterior és petita. En general, similar a un paquet de folis.

4. Baixa latència. Permet fer, entre altres activitats, vídeoconferències. La latència, o ping, és el temps que tarda a transmetre’s un paquet de dades dins de la xarxa. La latència en WiMAX és molt inferior a la de satèl·lit. Pot arribar a ser fins a 10 vegades inferior al retard d’internet per satèl·lit.

5. La tecnologia millora any rere any i s’adapta cada vegada amb més velocitat al mercat. L’actualització dels repetidors no requereixen inversions estratosfèriques com en el cas del satèl·lit.

6. No és obligatori contractar telefonia fixa, com fan altres companyies.

7. Servei d’internet il·limitada. Pots navegar i descarregar-te allò que vulguis sense limitacions.

Desavantatges de la connexió WiMAX:

1. En alguns casos, la connexió a internet WiMAX pot veure’s afectada per interferències com a ones electromagnètiques pròximes a la connexió (l’operador el pot solucionar de manera senzilla canviant la freqüència).També, una forta tempesta pot interferir en la recepció del senyal.

2. És necessari instal·lar una petita antena exterior que encareix el preu de l’alta i augmenta el període de permanència. Els costos en WiMAX solen ser inferiors i l’antena de molt menor grandària, com ja hem comentat.

3. Menor cobertura d’internet en el total de les Illes Balears que via satèl·lit. La connexió a través d’aquesta tecnologia és possible si l’operador té instal·lats repetidors a una distància inferior a 30 km de l’habitatge de l’usuari i si des de l’habitatge hi ha vista directa amb aquest repetidor.

Avantatges de la connexió via satèl·lit:

1. Major cobertura. Pot arribar a qualsevol habitatge de les Balears, per molt recòndit que estigui. Visquis on visquis, en zona rural, aïllada o en cases de camp.

2. Major amplada de banda que altres tecnologies per cable com l’ADSL, encara que NO superiors a les aconseguides amb internet WiMAX.

3. No és obligatori contractar telefonia fixa, com fan altres companyies.

Desavantatges de la connexió via satèl·lit:

1. Preu de quota més elevat. Sol ser major (qualitat/preu – megues/preu) que el d’altres tecnologies, incloses la WiMAX. El manteniment del satèl·lit és car.

2. La velocitat d'internet contractada pot variar en funció de la banda ampla usada pel proveïdor i la congestió de la xarxa. Augmentar la banda ampla o el nombre de satèl·lits, pot ser una solució, però és molt costós.

3. La climatologia influeix més negativament en la qualitat del senyal, sol tenir més interferències si el temps no és favorable.

4. Oblida't de jugar online o videoconferèncias. La latència d’una connexió per satèl·lit té una mitjana de 650 mil·lisegons, a causa de les grans distàncies. Per tant aplicacions en temps real i la telefonia VoIP es veuen perjudicades. No és recomanable per a les retransmissions en directe, pot arribar a ser desesperant.

5. Cost instal·lació. La instal·lació i el material necessari per a donar el servei és més elevat que en les connexions convencionals. Sol tenir cost d’instal·lació i solen implicar permanència.

6. Límit de descàrrega. La navegació no és il·limitada. En la majoria dels casos, ofereixen una quantitat de dades de descàrrega, a vegades fins a 150 GB, però continua sent limitada. Cal regular la navegació per a no quedar-nos sense connexió a internet.

7. L’estabilitat del senyal pot veure’s afectada en moments de congestió de la xarxa (tot i així, són inferiors a les produïdes, per exemple, amb l'ADSL rural). Aquesta congestió es pot produir de la mateixa manera amb WiMAX. La diferència és que augmentar les capacitats en una xarxa WiMAX, per a que això no passi, és més senzill i econòmic que augmentar l'amplada de banda d'un satèl·lit o llogar un satèl·lit per a donar més servei. Per això, aquesta desavantatge es més pronunciada a l'internet satèl·lit.

8. Estancament de la tecnologia. A causa dels alts costos d’implementació de la xarxa satel·litària, aquest tipus tecnologia no ha avançat en R+D en molts anys.

9. Alt impacte visual de la parabòlica. El senyal es rep mitjançant una antena parabòlica instal·lada en l’exterior de l’habitatge. Les dimensions són aproximadament d’1,2 metres podent arribar als 3,5 metres depenent de la ubicació del client i la banda utilitzada.

Després d’analitzar ambdues tecnologies, nosaltres recomanam les connexions d’internet rural per WiMAX, tant a Mallorca, com Menorca, Eivissa i Formentera, sempre que aquesta tengui cobertura en el teu habitatge i no sigui possible connectar-se per fibra òptica.

Malgrat ser una empresa dedicada a les connexions via WiMAX, hem tractat de donar dades objectives. Nosaltres mateixos hem provat les dues tecnologies abans de començar a escriure aquest article i, a més, hem consultat a tècnics especialistes en sistemes de xarxa.

Las entrevistas realizadas con clientes de ib-red, enfocadas a áreas de mejora, nos han aportado info de clientes, que previamente a contratar los servicios de ib-red, usaban conexiones vía satélite.

Aquest article no vol menysprear la tecnologia d’internet satel·litària. Ja que és imprescindible per a la democratització de les connexions a internet. Si no fos per ella, hi hauria molts nuclis de població que estarien desconnectats i no podrien usar els serveis, alguns imprescindibles, que ens ofereix internet.

Si tens alguna consulta sobre aquestes dues tecnologies, estam encantats d'ajudar-te.

Deixa'ns les teves dades i ens posarem en contacte amb tu.

¿Te cuento un poco más?